ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΚΑΙ ΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Το σχολείο είναι ένας χώρος όπου κυριαρχεί το παιχνίδι ή τα μαθήματα, ανάλογα με τη βαθμίδα, αλλά είναι και ένας αγαπημένος χώρος για τους ιούς και τα μικρόβια! Συχνά, λοιπόν, το παιδί σας εκτός από την τσάντα του σχολείου, θα φέρει στο σπίτι και ιώσεις και αρρώστιες. Γιατί, όμως, τα παιδιά αρρωσταίνουν τόσο συχνά στο σχολείο και τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό;

 Γιατί τα παιδιά αρρωσταίνουν τόσο συχνά στο σχολείο;

Η σχολική περίοδος που ξεκινάει τον Σεπτέμβρη, περιλαμβάνει τους κρίσιμους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, όπου τότε γίνεται ο πολλαπλασιασμός πολλών μικροβίων. Αρκεί να θυμηθούμε ότι η περίοδος της εποχικής γρίπης αφορά τους μήνες Οκτώβριο  μέχρι Μάρτιο. Ωστόσο, οι περισσότερες αρρώστιες που θα περάσουν τα παιδιά στην περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα θα αφορούν ιώσεις και σπανιότερα λοιμώξεις. Οι ιώσεις κάνουν τον κύκλο τους και  υποχωρούν μόνες τους σε 3-4 μέρες, ενώ η αγωγή περιλαμβάνει κυρίως ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Γιατί τα παιδιά «κολλάνε» πιο εύκολα αρρώστιες;

Τα παιδιά είναι φορείς μικροβίων και ιών, όπως όλοι οι οργανισμοί. Στο σχολείο συναναστρέφονται πολλά παιδιά μαζί στους ίδιους χώρους για πολλές ώρες την ημέρα. Αναπνέουν τον ίδιο αέρα, ακουμπούν το ένα στο άλλο, βήχουν ή φτερνίζονται το ένα κοντά στο άλλο και μοιράζονται παιχνίδια, φαγητό και νερό.

Η επαφή των παιδιών είναι πιο κοντινή από ό,τι στους ενήλικες και τα παιδιά παίζοντας έρχονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο, χωρίς να ανησυχούν μήπως «κολλήσουν» όπως οι ενήλικες. Τα πιο μικρά παιδιά μπορεί να βήχουν ή φτερνίζονται κοντά στα άλλα ή  μοιράζονται τα παιχνίδια, που έχουν πιάσει ή έχουν βάλει στο στόμα τους και έτσι φέρουν μικροβιακό φορτίο από το σάλιο τους. Επίσης, το παιχνίδι των παιδιών συνεπάγεται και στενή σωματική επαφή, κάτι που διευκολύνει τη μετάδοση ιώνΑκόμα , συχνά τα παιδιά δεν δίνουν σημασία στα μέσα πρόληψης, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών ή δεν έχουν συνηθίσει να διαφυλάσσουν τα προσωπικά τους είδη, όπως π.χ. το ποτηράκι τους και πολύ εύκολα θα το μοιραστούν με τον φίλο τους. Επίσης, τα μικρότερα παιδάκια βήχουν ή φτερνίζονται κοντά στα άλλα, χωρίς να έχουν μάθει να βάζουν το χέρι τους μπροστά στο στόμα.Ένας άλλος λόγος που τα παιδιά αρρωσταίνουν συχνά, είναι γιατί πολλές φορές το παιδί μπορεί να έχει ήδη προσβληθεί από τον ιό, χωρίς να έχει εμφανίσει εμφανή συμπτώματα κι έτσι, οι γονείς το στέλνουν κανονικά στο σχολείο, όπου συνεχίζεται η μετάδοση του ιού. Επίσης, δυστυχώς πολλοί γονείς στέλνουν τα παιδιά τους εν γνώσει τους άρρωστα στο σχολείο, επειδή π.χ. δεν έχουν κάπου να τα αφήσουν ή επειδή δεν θέλουν να χάσει το σχολείο.

Πολλοί γονείς ανησυχούν ότι την πρώτη χρονιά που το παιδί τους θα πάει στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο θα αρρωσταίνει συχνά. Αυτό δεν είναι μύθος, καθώς το παιδί θα εκτεθεί σε νέες συνθήκες, αρκετά διαφορετικές από το περιβάλλον του σπιτιού του. Το ανοσοποιητικό του σύστημα θέλει χρόνο για να μπορέσει να προσαρμοστεί και έτσι συνήθως την πρώτη χρονιά στο σχολείο, το παιδί είναι πιο ευάλωτο στις ιώσεις, με αποτέλεσμα να τις εμφανίζει αρκετά συχνά.

Τον πρώτο χρόνο, λοιπόν, που θα στείλετε το παιδάκι σας στον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο, ακόμη και σε πρακτικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε σκεφτεί από πριν π.χ. ποιός θα κρατήσει το παιδάκι όταν είναι άρρωστο και δεν μπορεί να πάει στο σχολείο, εάν εργάζεστε.Τις περισσότερες φορές, τα παιδάκια αρρωσταίνουν από ιώσεις, που κάνουν έναν κύκλο λίγων ημερών και μετά υποχωρούν και σπανιότερα από λοιμώξεις ή γρίπη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να έχετε τηρήσει το πρόγραμμα ανοσοποίησης με τα εμβόλια του παιδιού και να συμβουλεύεστε τον παιδίατρο για οτιδήποτε σχετικό σας απασχολεί.Αν και την πρώτη χρονιά, οι συχνές αρρώστιες θα επηρεάσουν το πρόγραμμα του παιδιού και όλης της οικογένειας, οι επόμενες χρονιές είναι καλύτερες και έχει παρατηρηθεί ότι τα περισσότερα παιδιά αρρωσταίνουν πολύ λιγότερο όταν φτάσουν στην πρώτη δημοτικού.Το πόσο συχνά θα αρρωσταίνει το παιδάκι σας και το πόσο έντονα θα είναι τα συμπτώματά του μπορεί να σχετίζεται με πολλούς παράγοντες, όπως το πόσα παιδιά είναι στην τάξη του σχολείου, τα μέτρα υγιεινής και την γενικότερη κατάσταση της υγείας του.

Πώς να προστατέψετε το παιδί σας από τις ιώσεις στο σχολείο

  • Δίνετε στο παιδί ένα καλό και πλήρες πρωινό (γάλα, φρούτα, φρυγανιές, ξηροί καρποί κτλ.) και ένα ελαφρύ κολατσιό.
  • Εξασφαλίστε στο διαιτολόγιό του επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C κάθε μέρα, η οποία βοηθά την άμυνα του οργανισμού. Θα τη βρείτε στα πορτοκάλια και γενικά στα εσπεριδοειδή, το μπρόκολο, τις σταφίδες, τις πιπεριές, το λάχανο κ.α.
  • Ντύστε το καλά, αλλά χωρίς υπερβολές, γιατί καθόλου δεν θα το ωφελήσει εάν αρχίσει να ιδρώνει.
  • Επιμείνετε να μάθει τη συνήθεια να πλένει τα χέρια του αμέσως μόλις γυρίσει από το σχολείο.
  • Βάλτε στην τσάντα του μαντηλάκια με οινόπνευμα ή τζελ και πείτε του να καθαρίζει τα χέρια του πριν φάει το κολατσιό του.
  • Εξασφαλίστε του επαρκή ύπνο, καθώς η έλλειψη ύπνου κάνει τον οργανισμό πιο ευάλωτο στις ιώσεις.
  • Στο σπίτι αερίζετε καλά το δωμάτιό του όταν λείπει και λίγο πριν πάει για ύπνο.
  • Έχει αποδειχτεί ότι η τακτική άσκηση ενισχύει την ανοσοποίηση του οργανισμού. Θωρακίστε, λοιπόν, το παιδί σας και βάλτε στο εβδομαδιαίο του πρόγραμμα κάποιο άθλημα της αρεσκείας του.

Οπλιστείτε με υπομονή και θεωρήστε ότι αυτή η χρονιά είναι χρήσιμη για το παιδάκι σας και αποτελεί μέρος της ανοσοποίησής του, εκφράστε τυχόν ανησυχίες σας στον παιδίατρο, ενώ μην ξεχνάτε ότι οι επόμενες χρονιές θα είναι καλύτερες.