ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΡΕΤΟ

Τα περισσότερα παιδιά με πυρετό έχουν συνήθως ιώσεις. Στην περίπτωση όμως που το παιδί κάνει πυρετό γιατί έχει σοβαρή λοίμωξη η έγκαιρη διάγνωση έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Ο γιατρός που εξετάζει το παιδί σας μπορεί να σας πει τι βλέπει εκείνη μόνο τη στιγμή, εσείς όμως ζείτε μαζί του στο σπίτι και θα πρέπει να προβληματισθείτε και να ξαναζητήσετε ιατρική συμβουλή σε περίπτωση που η κατάσταση αλλάξει.

 

Ποια είναι τα στοιχεία που θα πρέπει να σας προβληματίσουν και να σας ανησυχήσουν:

1) ΚΑΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ και ΥΠΝΗΛΙΑ που επιμένουν ακόμα και όταν έχει πέσει ο πυρετός.

Το παιδί δεν σηκώνεται, δεν παίζει, δεν χαμογελά ή κοιμάται συνέχεια.

 

2) ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ.

Παιδιά   που   έχουν   ίωση   και   πυρετό   συχνά   έχουν πονοκέφαλο. Το παιδί θα πρέπει να εξετασθεί και πάλι από γιατρό εάν ο πονοκέφαλος είναι έντονος, δεν περνάει με το αντιπυρετικό, όταν υποχωρεί ο πυρετός ή ταυτόχρονα έχει και εμετούς.

 

3) ΕΞΑΝΘΗΜΑ (κοκκινίλες ή σπυριά στο σώμα).

Σε περίπτωση που το παιδί σας ενώ έχει πυρετό εμφανίσει εξάνθημα θα πρέπει οπωσδήποτε να εξετασθεί αμέσως από γιατρό. Παιδιά με ιώσεις συχνά εμφανίζουν εξανθήματα, όμως ορισμένα από αυτά σημαίνουν την ύπαρξη σοβαρής λοίμωξης και είναι πολύ ανησυχητικό εύρημα. Τα εξανθήματα αυτά μοιάζουν σαν αίμα μέσα στο δέρμα και μπορούν να έχουν μέγεθος σαν κεφάλι καρφίτσας ή μεγαλύτερο, ακόμα και σαν μελανιές.  Κάθε φορά που το παιδί σας έχει πυρετό θα πρέπει να το γυμνώνετε κάθε 2-3 ώρες και να το εξετάζετε ( ακόμα και τη νύκτα) προσεκτικά, μήπως εμφανίσει εξάνθημα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται τις πρώτες δύο μέρες του πυρετού.

 

4) ΕΜΕΤΟΙ

Εάν το παιδί εμφανίζει εμετούς μετά την εξέταση του θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.